luni, 9 decembrie 2013

Programul educațional De-a arhitectura – predare prin observare și experimentare a arhitecturii pe înțelesul copiilor – s-a extins la 60 de clase și 1500 de elevi





Programul educațional De-a arhitectura – predare prin observare și experimentare a arhitecturii pe înțelesul copiilor –  s-a extins la 60 de clase și 1500 de elevi
_____________________________________________________________________________
un program educaţional al Asociației “De-a arhitectura”, desfăşurat la nivel naţional

București, 09 decembrie 2013 - Programa pentru cursurile opționale De-a arhitectura se află în faza finală de acreditare la Ministerul Educației Naționale. Programul educaţional “De-a arhitectura în oraşul meu” se desfăşoară deja pentru al doilea an consecutiv. Pentru anul şcolar 2013-2014, cursul despre arhitectură şi mediu construit, adresat copiilor cu vârste între  9-11 ani, ajunge în 60 de clase din şcoli de stat şi private, la un număr de aproximativ 1500 de elevi din Bucureşti şi din ţară (Timişoara, Arad, Sibiu, Braşov, Sfântu Gheorghe, Reghin, Cluj- Napoca).

“De-a arhitectura în oraşul meu” este implementat ca o curriculă opţională sau extracurriculară, cu sprijinul entuziast al arhitecţilor membri şi al voluntarilor Asociaţiei. S-au implicat activ și Ordinul Arhitecților din România precum și Uniunea Arhitecților din România.
Proiectul este finanțat atât cu sprijinul celor două organizații de arhitecți, dar mai ales din fonduri private, furnizate de companii care pun accentul pe educație ecologică, sustenabilitate și educație în arhitectură. Până în prezent Holcim și compania germană Xella, prin brandul Ytong, au fost cele mai active în susținerea De-a arhitectura.

“Copiii sunt foarte încântați de modul în care se desfășoară aceste cursuri, pentru că se pune accentul pe observare și experimentare. Pe baza unei programe și a unei metodologii atent construite, în colaborare de psihologi și pedagogi, reușim să facem din cursurile De-a arhitectura un joc, din care copiii învață despre spațiul construit, arhitectură, design dar și noțiuni de cultură generală și principii de ecologie și sustenabilitate” explică arh. Corina Croitoru, fondator De-a Arhitectura.

Inspirate de modelul de învâțământ din țările nordice, considerat a fi cel mai eficient în învățământul primar, cursurile interdisciplinare sunt predate de arhitecți, în colaborare cu învăţătorul clasei. “De-a arhitectura în oraşul meu” a atins performanța de a fi susţinut în patru limbi: română, germană, maghiară şi engleză.

Proiectul a fost dezvoltat de 6 arhitecte, mame la rândul lor, care înțeleg nevoile copiilor și modul în care aceștia reacționează la informații noi, parte integrantă din viața lor de zi cu zi. Astfel, arhitectele Mina Sava, Eliza Yokina, Corina Croitoru, Claudia Pamfil, Vera Marin și Miruna Grigorescu au atras ulterior sprijinul altor arhitecți de prestigiu, al Ministerului Educației și al partenerilor care au finanțat acest proiect.

„Educația în arhitectură şi mediu construit poate pune bazele responsabilităţii sociale şi a culturii urbane pentru viitorii cetăţeni. Prima promoție De-a arhitectura a absolvit în 2013 – 220 de copii din 3 scoli de stat și 4 școli private. Anul acesta proiectul a luat amploare, fiind extins la 60 de clase și 1500 de copii din toată țara. Începând cu 2016, 10.000 de elevi din 400 de clase din România, alături de 100 de arhitecţi, vor fi implicaţi în program în fiecare an” a declarat arh. Mina Sava, fondator De-a arhitectura. 



 

PARTENERII ȘI VOLUNTARII DE-A ARHITECTURA

Partenerul principal al cursului “De-a arhitectura in orasul meu” pentru anul şcolar 2013-2014 este Holcim Romania, care de mulţi ani se implică în proiectele educaţionale din Romania, ca parte a angajamentului său pentru Dezvoltare Durabilă. Holcim România a lansat în martie 2013 şi “Lecţia verde – Creează-ţi mediul!” – primul manual digital dezvoltat vreodată în România. Alături de Holcim România şi cu ajutorul arhitecţilor Adriana Comanici, Claudia Bingol, Iuliana Brătăşanu, Cătălin Şandru, Oana Popescu, Monica Popescu, Oana Sorina Pavăl, Mihaela Tomescu, Ioana Rizea, Monica Sabău, Consuela Dumitru, Iulia Pătru şi Diana Galoş şi studenţii arhitecţi Mădălina Bold, Andreea Lupu şi Lucian Călugărescu “creştem” oraşele Bucureşti şi Cluj-Napoca.

Ytong este primul brand care s-a alăturat viziunii Asociaţiei “De-a arhitectura” în 2013 făcând posibil programul nostru pentru saptamana Școala Altfel “De-a arhitectura povestită”.  Ytong ne va fi alături pentru a doua oară, în acest an şcolar, în cadrul conferinţelor pentru școlari susținute de arhitecți notorii ai momentului,  menite să îi inspire şi să le deschidă noi căi către cunoaştere. Conferinţele se vor desfăşura în cadrul programului Şcoala Altfel: știi mai multe, să fii mai bun!” (2014). Brandul de origine germană Ytong este lider mondial în producția de beton celular autoclavizat și are o lungă tradiție de susținere a arhitecturii la nivel internațional.

Creştem împreună şi oraşul Otopeni alături de Fundaţia Acvatot, cu ajutorul arhitectei Andreea Mihaela Stan. Fundatia Acvatot colaborează cu Asociaţia “De-a arhitectura” şi în facilitarea vizitelor copiilor din programul Asociaţiei la staţiile sale de tratare a apei potabile, făcînd astfel posibilă o învăţare concretă, legată de realitate.

Creştem împreună oraşul Sibiu alături Uniunea Arhitecţilor din România, filiala Sibiu, brandul Pazo şi arhitecţii care predau cursul: Iulia Nistor, Mircea Ţibuleac, Carmen Şandru, Anca Bordean, Alexandru Găvozdea şi Livia Aruncuţean. UAR filiala Sibiu a fost alături de noi în cadrul trainingului de pregătire a cadrelor didactice şi a arhitecţilor ce susţin anul acesta cursul.

În Timişoara cursul este predat de către o echipă entuziastă formată din arhitecţii voluntari: Florina Avrămuţ, Oana Simionescu, Dana Ardelean, Oana Aneci, Claudia Godean, Brânduşa Havasi, Rethy Dora, Brigitte Hajdu, Răzvan Vingan, Alexandra Garomfir, Zeno Ardelean, Thomas Strumberger, Mihai Danciu, Anda Meier, Negrişanu Daniela, Bogdan Duică, Simona Mesaroş, Simona Istoc, Diana Pepici iar în Arad de către arhitecţii: Amalia Ignuţa, Alexandru Leric, Diana Dihel, Laura Suciu.

Am ajuns şi în Braşov, unde cursul este predat de arhitecta Deea Mihaltan, în Sfântu Gheorghe de către arhitecţii Cora Dumitrescu şi Raluca Zbârcea, iar în Reghin de către arhitectul Klaus Birthler. Am atins astfel performanţa ca “De-a arhitectura în oraşul meu” să fie susţinut în patru limbi: română, germană, maghiară şi engleză.
           
In parteneriat cu Holcim Romania vom ajunge în cadrul programului Şcoala Altfel şi în micile comunităţi din Aleşd (Bihor) şi Câmpulung  Muscel (Argeş) pentru a ne juca de-a arhitectura cu elevii din clasele a III-a şi a IV-a.

Obiectivul pe termen lung al acestui program educaţional este introducerea în şcoli a educaţiei de arhitectura şi mediu construit, cu titlu de materie opţională precum şi încurajarea şi îndrumarea cadrelor didactice în a utiliza mediul construit şi arhitectura ca resursă de învăţare pentru alte materii.

“Inţelegându-şi locul ca o verigă în succesiunea generaţiilor, copiii vor conştientiza cât de importante sunt comportamentele şi deciziile lor în crearea viitorului propriului oraş”, spune arhitect Miruna Grigorescu, membru fondator al Asociatiei “De-a arhitectura”.
           
Pentru anul şcolar 2014-2015, înscrierile se vor desfăşura în perioada 15.12.2013-01.03.2014, şi se vor realiza direct pe site-ul Asociatiei, www.de-a-arhitectura.ro, pentru un număr de maxim 100 de clase din toată ţara.
           

Echipa de-a arhitectura                                                                                             30/11/2013
_____________________________________________________________________________Despre De-a arhitectura

De-a arhitectura” este o asociaţie care își propune dezvoltarea și promovarea educației de arhitectură şi mediu construit pentru copii, în vederea conştientizării şi a cunoaşterii valorilor arhitecturii, design-ului şi ale urbanismului. Asociaţia a fost creată de arhitecţii: Mina Sava, Vera Marin, Eliza Yokina, Corina Croitoru, Claudia Pamfil și Miruna Grigorescu. Împreună cu Filiala Teritorială Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România şi în parteneriat cu Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Universitatea Bucureşti, Asociaţia De-a Arhitectura a dezvoltat un program cultural care include programul educaţional „de-a arhitectura în oraşul meu”.
Primele etape de dezvoltare ale programului cultural precum şi tipărirea materialelor didactice au fost finanţate din fondul Taxa de Timbru de Arhitectură, acordată de Ordinul Arhitecţilor din România în urma concursurilor de proiecte culturale. În prezent Asociaţia a iniţiat un proiect de strângere de fonduri, numit “Creştem împreună un oraş”, pentru susţinerea extinderii programului educaţional la nivel naţional.

Parteneri media: Zeppelin, Igloo, Arhiforum, Arhimania, Spatiul Construit, Infinit Edu, Copilul.ro, Qbebe
_____________________________________________________________________________

Niciun comentariu: