joi, 8 noiembrie 2012

Aristocraţia formelor simple: Horia Creangă – Crezul Simplităţii



Muzeul de Artă din Timişoara găzduieşte în perioada 2 noiembrie  – 30 noiembrie 2012  expoziţia de arhitectură HORIA CREANGĂ - Crezul simplităţii. Expoziţia, organizată de Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Timişoara, având ca partener compania Tassullo, reprezintă o călătorie în timp, în viaţa unuia dintre cei mai importanţi arhitecţi români moderni.

Horia Creangă (1892-1943),  nepotul lui Ion Creangă, a fost un creator autentic, un artist şi un aspirant al formelor simple, elementare, care schiţau în viziunea sa viitorul arhitecturii : “Arta aceasta va răspunde iar gustului superior şi aristocrat al liniilor simple – subtile şi albe încercări de reprezentare a infinitului.“
Într-o carieră profesională de numai 16 ani, Creangă – absolvent al Şcolii de Arhitectură din Bucureşti şi al Institutului de Arte Frumoase din Paris – a realizat o operă remercabilă abordând cu profesionalism exemplar  programe variate: locuinţe, clădiri social-culturale, arhitectură industrială.


Curatorul expoziţiei, arh. Miliţa Sion, doreşte să înfăţişeze sugestiv opera lui Creangă, o prezenţă unică în arhitectura anilor 1930-1940 în Romania. Expoziţia de la Timişoara prezintă proiecte de arhitectură, fotografii de epocă şi actuale ale clădirilor concepute de Horia Creangă, precum şi desene originale. Demersul expoziţional nu are un caracter analitic, de studiu, ci mai degrabă unul cinematografic. Este un scurt metraj, o succesiune de imagini ale celor mai importante lucrări în ordine cronologică, lucrări care evidenţiază stilul său - caracterizat prin concizie, puritate, economie de mijloace, frumuseţe - ca expresie a măsurii şi echilibrului.






















Vernisajul expoziţiei a avut loc in data de 2 noiembrie a.c., la ora 18, la Muzeul de Artă Timişoara. În cadrul evenimentului compania Tassullo, liderul european în furnizarea soluţiilor avangardiste pentru toate sectoarele construcţiei, a prezentat un studiu de caz pe domeniul restaurării unuia dintre cele mai importante monumente istorice – Piaţa San Pietro din Vatican, intervenţia cea mai importantă în ceea ce priveşte suprafeţele de piatră din Europa pentru care Tassullo a creat în laboaratoarele de cercetare materiale speciale. „Domeniul restaurărilor, refuncţionalizărilor şi al consolidărilor la cladiri istorice devine o direcţie tot mai importantă în activitatea birourilor de arhitectură. Lipsa de informaţie şi de pregătire în acest domeniu trebuie acoperită de cunoaşterea şi permanenta formare  profesională  dată de prezenţa pe piaţa construcţiilor a tot mai multor furnizori de materiale şi tehnologii specifice. Tassullo este unul din partenerii arhitecţilor care nu  se concentrează doar asupra cercetării şi producerii de materiale inovatoare în laboratoarele proprii, dar şi asupra iniţiativelor dedicate informării şi promovării studiilor şi cercetărilor din domeniul construcţiilor şi restaurărilor.”,a declarat  arh. Bogdan Demetrescu, vicepreşedinte OAR  filiala Timiş. 


Niciun comentariu: