miercuri, 29 august 2012

Primul eveniment organizat de către o organizaţie din România în cadrul Forumului Mondial Urban 6 organizat de ONU-Habitat deschide dezbaterea despre rolul tinerilor în procesele de planificare urbană


Asociația Odaia Creativă din România a fost selectată să susțină unul dintre evenimentele de networking din cadrul Forumului Mondial Urban organizat de Organizaţia Naţiunilor Unite-Habitat (ONU-Habitat), aflat la cea de-a șasea ediție, care va avea loc între 1 și 6 septembrie 2012 la Napoli (Italia).

Forumul Mondial Urban este organizat de Organizaţia Naţiunile Unite o dată la doi ani şi este una din cele mai deschise şi renumite platforme internaţionale care analizează procesele de urbanizare, precum şi impactul lor asupra oraşelor, economiilor, mediului şi politicilor publice. Forumul aduce împreună o diversitate de actori la nivel internaţional: şefi ai guvernelor, miniştri, reprezentanţi ai administraţiilor publice locale, organizaţii non-guvernamentale, organizaţii internaţionale, membri ai comunităţii academice.  

Evenimentul Asociației Odaia Creativă va expune mijloace şi strategii pentru implicarea tinerilor în procesele de planificare urbană, în prezența unor profesioniști internaționali: urbanişti, lideri de tineret, academicieni şi specialişti în politici publice.

Practic, Asociația Odaia Creativă propune, prin evenimentul prezentat la Forumul Mondial Urban (World Urban Forum), metodologii concrete ce iau în considerare procesele de guvernanţă şi dinamica socială a oraşelor. Asociația îşi propune să aducă laolaltă tineri vizionări, specialişti în planificarea urbană şi reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale în vederea unui dialog constructiv pe tema parteneriatelor public-privat, care se axează pe calitatea vieţii şi creşterea economică.
În program va fi inclusă şi o simulare interactivă a metodologiei Habitat (concept Odaia Creativă), care a reuşit să sintetizeze mecanismele legislative care definesc planificarea urbană a oraşului Bucureşti şi să ducă mai departe dezbaterea asupra factorilor care contribuie la dezvoltarea sustenabilă şi prosperă a oraşelor. Habitat este joc de tip boardgame pentru patrimoniu şi urbanism în București. Acesta este gândit astfel încât să stimuleze imaginaţia şi viziunea modului în care potenţialul creativ al patrimoniului poate fi îmbinat cu nevoile de tip economic ale unui oraş. Jocul a fost lansat în noiembrie 2011 la București și continuă să fie distribuit în spaţii publice şi pus la dispoziţia utilizatorilor: cafenele, ceainării, grupuri extracurriculare tematice, biblioteci, muzee. 

Experienţa Habitat va fi dublată de proiecte similare, în cadrul atelierului fiind invitaţi Festivalul reSITE (Republica Cehă), cu o prezentare a impactului Festivalului asupra strategiei de dezvoltare a oraşului şi Kallipolis (Italia), cu o contribuţie privind « People versus Borders », un proiect de proiect de regenerare urbană şi de mediu pe malul râului Dobrinja, Sarajevo.  

 La evenimentul de la Forum,Implicarea tinerilor în planificarea urbană sustenabilă: Metode şi Perspective”, sunt așteptați peste 100 de participanți internaţionali. Asociația Odaia Creativă a lansat invitații către autorități publice, bresle profesionale și mass-media specializată pentru a lua parte la eveniment.

Temele principale tratate de metodologiile prezentate în cadrul în cadrul evenimentului vor fi: vitalitatea economică în mediul urban, cadrul instituţional şi normativ al planificării urbane, vitalitatea culturală a oraşului și actori în dezvoltarea urbană: autorităţile locale, reprezentanţii puterii politice, societatea civilă, investitori.


„Implicarea tinerilor în planificarea urbană sustenabilă: Metode şi Perspective”, un eveniment organizat de Asociaţia Odaia Creativă (România)
Miercuri, 5 septembrie 2012, 4:30-6:30 PM
Pavilionul  6, Mostra d’ Oltremare, Fuorigrotta district
În cadrul Forumului Mondial Urban, ediţia a VI-a, 1-6 Septembrie 2012, Napoli (Italia)

Pentru a putea participa vă rugăm să vă înscrieți:
Pentru eveniment: http://www.eventbrite.com/event/3933527286
Pentru a intra în clădirea
ONU (obligatoriu): http://www.unhabitat.org/content.asp?typeid=19&catid=672&cid=11064
Intrare liberă.

Forumul Mondial Urban (WUF) este organizat de ONU Habitat
Parteneri: ReSite Festival (CZ), Kallipolis (IT)
Partener local: AEGEE Napoli (IT)
Parteneri media: Zeppelin Magazine,
Arhiforum,  Modernism.ro
Cu sprijinul OAR 


Mai multe detalii:
Odaia Creativa / The Creative Room
contact@odaiacreativa.ro
www.odaiacreativa.ro
(RO / EN)

Social
http://www.facebook.com/OdaiaCreativa
https://twitter.com/OdaiaCreativa
http://issuu.com/odaiacreativa

Territorial
Intrarea Vişinilor 5, Sector 2, Bucharest, România, 024093

Niciun comentariu: