marți, 19 iunie 2012

CE RĂMÂNE ÎN URMA STREET DELIVERY





Iniţiat în 2005 de către Ordinul Arhitecţilor din România, proiectul Street Delivery a urmărit o revitalizare urbană şi comunitară a parcursului cultural Pictor Arthur Verona. În fiecare an, noi parteneri s-au implicat în organizarea evenimentului, animaţi de originalitatea proiectului, de vizibilitatea remarcabilă a mesajelor şi de relaţionarea puternică a ideilor, ce se creează pe stradă în aceste 3 zile. Dincolo de manifestările zgomotoase şi diverse, rămân însă eforturile unei profesii, ale unor oameni, de a demonstra că oraşul poate fi locuit, construit, valorificat şi altfel, în beneficiul comunităţii sale. Este un model demn de urmat şi de reprodus.
Ordinul Arhitecţilor din România (O.A.R.) a iniţiat acest eveniment în 2005, alături de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului şi Centrul de Planificare Urbană şi Metropolitană Bucureşti (CPUMB), ca pe un proiect de reabilitare urbană şi artistică a străzii Pictor Arthur Verona. Se urmărea atunci elaborarea unui regulament de urbanism pentru amplificarea suprafeţelor destinate pietonilor, în scopul utilizării acestora ca spaţii de contact comunitar, valorificate în sens cultural. Iniţiat de breasla arhitecţilor, proiectul de valorificare urbanistică şi comunitară a străzii
Pictor Arthur Verona susţinea ideea de a amenaja în centrul Bucureştiului, cu ajutorul unui parteneriat public-privat, un spaţiu deschis, o zonă vie de comunicare, contact şi experiment artistic.
„Proiectul constă, pe termen lung, în transformarea străzii Arthur Verona într-un bun public real. Asta înseamnă punerea ei în valoare ca traseu cultural şi ca spaţiu care aparţine de drept locuitorilor oraşului. Este vorba, în fapt, de a-i face conştienţi pe oameni că funcţia unei străzi nu e doar aceea de arteră de circulaţie, că îi pot descoperi multiple întrebuinţări sociale şi că sunt îndreptăţiţi să o facă. Străzile aparţin oamenilor. Ei trebuie să apere şi să intre din nou în posesia spaţiului public”, sublinia cu convingere arh. Şerban Sturdza, iniţiator şi fondator al proiectului în 2005. Şi, iată, a reuşit. După şapte ani de existenţă anuală a Street Delivery, pare că scopul şi mesajul cu care proiectul a plecat la drum se pierd printre mulţimea de tarabe, panouri, tineri zgomotoşi şi concerte de muzică underground. Dar cei care ştiu „să citească” printre rânduri mai pot observa încă proiecte de arhitectură, proiecte de restaurare sau salvare a unor clădiri de patrimoniu sau monumente istorice şi munca unor voluntari restauratori, care cred cu tărie în valoarea unei bucăţi de lemn. Datorită acestui tip de eforturi, spaţiul public poate deveni un bun al comunităţii, pe de o parte, iar identitatea şi valorile culturale pot fi transmise în viitor, pe de altă parte.
Ordinul Arhitecţilor din România mulţumeşte tuturor participanţilor la Street Delivery 2012, care au creat mici universuri de arhitectură, de cultură muzicală sau literară, ateliere de creaţie şi jocuri pentru copii: proiecte de arhitectură, a căror participare la festival a fost finanţată de Ordinul Arhitecţilor, Ioanei Alexe, arhitect şi colaborator O.A.R., pentru coordonarea acţiunilor Ordinului în cadrul evenimentului, voluntarilor restauratori de la Casa arh. Ion Mincu, Facultăţii de Agronomie a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, SoNoRo – festival de muzică de cameră, Booktopia.ro, lui Virgil Scripcariu, meşter olar, lui Sebastian Apostol şi meşterului Fesa pentru crearea pavilionului de nuiele, Bisericii Anglicane din Bucureşti, Primăriei Municipiului Bucureşti şi Librăriei Cărtureşti, ca partener în organizarea evenimentului.
Ordinul Arhitecţilor din România poate fi descoperit la
www.oar.org.ro, http://oar.squarespace.com, http://60-project.blogspot.com, www.distrugeri.ro

Niciun comentariu: