marți, 24 aprilie 2012

Muzeul Copilariei Lumea mica a celui mic A doua expozitie, a doua sala 3 mai – 3 iunie 2012, Sala Irina Nicolau Muzeul National al Taranului Roman





Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 3 mai, ora 18.00, la vernisajul celei de-a doua expozitii a Muzeului Copilariei, Lumea mica a celui mic, care va avea loc la Sala Irina Nicolau.

In lumea veche a satului, se credea ca odata botezat, pruncul intra simbolic sub protecţia Domnului, ceea ce nu inseamna ca duhurile rele inceteaza sa-i mai bantuie spaţiul, timpul sau chiar dezvoltarea şi creşterea normale. De aceea, familia, neamul, şi adeseori intreaga comunitate a satului continua sa controleze respectarea datinilor şi a normei moştenite, pentru a elimina riscul unor accidente legate de sanatatea şi viitorul copilului.
Din punct de vedere magico-ritual, varsta copilariei era alcatuita din perioade successive de creştere, bine marcate de praguri de trecere, fiecare cu regulile şi cu inventarul lui de recuzita simbolica. Fiecare prag insemna evoluţia celui mic intr-un spaţiu nou, marcarea unor etape noi de varsta şi a unei autonomii corporale / fizice crescute.
Ce se intampla insa astazi la sat sau in lumea oraşului cu aceste trepte simbolice pe care le urca pruncul cu ajutorul grupului social? S-a gandit cineva, de exemplu, ca acea camaşuţa unisex care constituia imbracamintea exclusiva a pruncului la ţara pana la varsta de 1-2 ani (şi a carei explicaţie simbolica statea in incercarea de a nu scoate pruncul in evidenţa prin nicio particularizare evidenta - marca de statut social, de gen etc. pentru a-l putea feri mai bine de forţele nevazute ale raului) nu era foarte diferita de salopeta unisex a bebeluşului din oraşul contemporan, deosebita doar de codul cromatic roz/bleu, de multe ori cu intenţie nerespectat?

AÅŸadar, pentru a ne cunoaÅŸte mai bine pe noi inÅŸine, propunem pentru sala a doua a Muzeului virtual al Copilariei descoperirea Lumii mici a celui mic, cu cele 6 praguri pe care le presupunea, dar pe care – susÅ£inem noi – mentalul colectiv le respecta fragmentar pana astazi in mediul urban: vatra, fereastra, uÅŸa, poarta, rascrucea drumului, hotarul.

Expozitia va putea fi vizitata pana pe 3 iunie, de marti pana duminica, intre orele 10.00 – 18.00.

Intrarea este libera.

Co-organizatori: Muzeul National al Taranului Roman, Artees, Muzeul Lebork, Institutul Cultural Roman
Parteneri: Ministerul Culturii si Patrimoniului din Romania, Mercury360


Acest proiect a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta comunicare reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.

Niciun comentariu: