luni, 23 mai 2011

Lumină, căldură şi electricitate obţinute 100% din lumină naturală



Lumină, căldură şi electricitate obţinute 100% din lumină naturală

Bucureşti, 19 mai 2011
VELUX România a prezentat astăzi, în cadrul Convenţiei Române de Iluminat, o serie de soluţii pentru valorificarea resurselor energetice bazate exclusiv pe lumină naturală. Propunerile vin în contextul în care specialiştii în iluminat şi arhitectură încearcă să stabilească o serie de noi standarde în proiectarea şi evaluarea clădirilor, prin care să fie integrate resurse regenerabile de energie şi prin care consumul să fie monitorizat şi controlat în funcţie de necesităţi. La eveniment a participat arhitectul austriac Juri Troy, care a prezentat proiectul Sunlighthouse, una dintre Casele Active construite de Grupul VELUX şi Emilia-Cerna Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici din România.

Aproximativ 40% din consumul total de energie din Europa este reprezentat astăzi de consumul energetic al clădirilor. Organizaţiile internaţionale şi experţii în domenii precum, arhitectură, cercetare în domeniul construcţiilor şi energiei regenerabilă spun însă că în Uniunea Europeană consumul de energie poate scădea cu 20% până la 50% prin renovarea clădirilor vechi şi prin aplicarea unor norme mai stricte în construcţiile noi. În acest context, orientarea în construcţiile viitorului se va face înspre parametri de proiectare şi măsurători prin care clădirile vor răspunde nevoilor locuitorilor fără a aduce prejudicii mediului înconjurător.





“Soarele este o sursă uriaşă şi neexploatată de energie. În fiecare an, generează un surplus de energie de 1500 de ori mai mare decât consumul înregistrat la nivel global. Şi atunci, de ce să nu căutăm soluţii pentru a valorifica o astfel de resursă? Ca producător de ferestre de mansardă


şi tehnologii sustenabile, Grupul VELUX vine cu o serie de propuneri prin care electricitatea poate fi înlocuită integral de lumina naturală.” a declarat Alexandra Maier, arhitect VELUX România.

Casa Activă, clădirea care produce mai multă energie decât consumă

Casa Activă este un concept de clădire de viitor care oferă mai mult decât consumă: viabilitate, energie şi protecţia mediului; iar inovaţiile de care beneficiază au fost gândite pentru a ţine cont în principal de necesităţile utilizatorilor precum şi de condiţiile meteorologice. Această nouă generaţie de case inventive sunt numite active deoarece utilizează în mod activ puterea luminii naturale pentru producerea energiei necesare pentru iluminare, încălzire şi ventilaţie, chiar şi pentru a produce electricitate pentru aparatele electrocasnice.

Grupul VELUX a iniţiat un proiect intitulat Model Home 2020, prin care a decis să construiască un total de 6 case active în 5 ţări europene, în perioada 2009 - 2011. Aceste clădiri sunt experimente în care tehnologii şi componente de ultimă oră sunt combinate cu diverşi factori umani în diferite contexte geografice şi climatice. Experimentele sunt testate de familii care s-au mutat şi locuiesc deja în aceste case, iar experienţele lor de utilizare a acestor spaţii sunt monitorizate şi comparate cu analiza consumului şi generării de energie.


Sunlighthouse - de patru ori mai multă lumină naturală

La sfârşitul lunii octombrie 2010, Grupul VELUX a inaugurat prima casă unifamilială fără emisii de carbon din Austria, o clădire cu un climat interior sănătos şi multă lumină naturală, care generează o cantitate de energie mai mare decât consumul său energetic şi îşi neutralizează emisiile de CO2.

Proiectul a fost prezentat astăzi în cadrul evenimentului de către arhitectul austriac Juri Troy, care a lucrat pentru realizarea acestuia timp de doi ani, împreună cu o echipă de ingineri şi specialişti în construcţii, proiectare şi instalaţii. Troy a vorbit despre necesitatea colaborării între profesionişti specializaţii în diverse domenii pentru realizarea unor construcţii de tipul Sunlighthouse, aşa încȃt eficienţa energietică şi randamentul pe termen lung sa fie maxime.
“ Am fost o echipă extreme de numeroasă, atunci cȃnd am început proiectul Sunlighthouse. S-au implicat universităţi, arhitecţi, cercetători, specialişti care au făcut calcule pentru sistemele de instalaţie, ventilaţie, lumină. Evident, tehnolgia şi soluţiile puse la dispoziţie de VELUX au fost cele care au făcut ca acest concept de casă care produce mai mult decȃt consumă să devină realitatea”. a spus Juri Troy la eveniment.
Sunlighthouse oferă un factor de lumină naturală de patru ori mai mare decât cerinţele din normativ. Atât ferestrele de mansardă cât şi cele verticale încadrează privelişti din natură, aduc un procent ridicat de lumină naturală în casă şi maximizează câştigurile de energie solară pasivă. Casa este alimentată cu aer proaspăt pe tot parcursul anului: în perioadele reci, ventilaţia cu recuperare de căldură asigură un climat interior sănătos, iar primăvara se activează programul de aerisire automată prin intermediul ferestrelor. Senzorii amplasaţi pe pereţii exteriori şi la interiorul clădirii controlează calitatea aerului şi pot comanda deschiderea sau închiderea automată a ferestrelor. Nevoia minimă de încălzire este îndeplinită de o pompă de căldură sol-apă. Panourile fotovoltaice de pe acoperiş furnizează energie electrică. Încălzirea apei calde menajere este realizată în mare parte prin intermediul panourilor solare termice. Rezultatul este că VELUX Sunlighthouse poate produce mai multă energie decât are nevoie.




Cererea pe piaţa mansardelor va creşte în 2011 pe segmentul renovări

Conform estimărilor reprezentanţilor VELUX Romȃnia, apetitul romȃnilor pentru consum va creşte, în circa 6-9 luni, ca o consecinţă a uşoarei reveniri economice. Ȋn ceea ce priveşte evoluţia sectorului rezidenţial căruia i se adresează produsele VELUX, oficialii companiei prevăd, în următoarele luni, o continuare a scăderii investiţiilor în clădirile noi cu pȃnă la 20-25%.
„ Anul trecut piaţa construcţiilor a avut o valoare estimativă de circa 10 milioane de euro. In 2011, din calculele noastre, aceasta a ajuns la aproximativ 8,5-9 milioane de euro. Cu toate acestea, pe segmentul ferestrelor de mansardă, primul trimestru al acestui an a înregistrat o creştere de 0,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.”. a declarat Răzvna Tudor, director general VELUX Romȃnia.
Conform lui Răzvan Tudor, cele mai optimiste previziuni vin în 2011 din sectorul renovărilor şi mansardărilor.
“ Mansarda a încetat să mai fie percepută ca un lux. Tot mai mulţi romȃni cu venituri medii, care deţin un pod nelocuit, optează pentru varianta mansardării sau amenajării acestuia. De asemenea, am descoperit că oamenii preferă în această perioadă construcţiile “pragmatice”. Nu se mai cer case cu 1-2 etaje, ci clădiri cu parter şi mansardă.“, adaugă Tudor.
Cu toate că piaţa construcţiilor a scăzut, încasările nete pe segmentul mansardelor au fost pozitive în 2011. Managerul VELUX explică aceasată evoluţie prin tendinţa cumpărătorilor romȃni de a achiziţiona produse cu valoare adaugată în defavoarea celor din game inferioare dar mai ieftine.



Produse VELUX inovatoare pe piaţa mansardelor din România
Numărul românilor care au ales mansarda ca spaţiu potrivit pentru locuinţă, pentru birou sau ca soluţie de extindere a spaţiului existent a crescut semnificativ în ţara noastră în ultimii ani.
“ In curȃnd, romȃnii se vor familiariza şi cu acest concept inovativ de casă activă. Este casa care produce mai mult decȃt consumă şi care, pe termen lung, nu doar amortizează investiţia dar le aduce proprietarilor şi de cȃştigat.” afirmat Emilia Cerna Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici din România.
Dintr-un calcul făcut de reprezentanţii companiei, costul pentru o casa activă este, în medie, cu 30% mai mare decȃt cel pentru o casă obişnuită. Cu toate acestea, costurile pentru consum şi întreţinere dintr-o casă obişnuită, cresc valoarea investiţiei iniţiale, într-o perioadă de 30 de ani, cu încă 30%, pe cȃnd, în acelaşi interval, o casă activă returnează 60% din valoarea iniţială a investiţiei.

Machetele caselor din proiectul MODEL HOME 2020, iniţiat de grupul VELUX, pot fi urmărite pȃnă mȃine, 20 mai, la standul expoziţioal VELUX amenajat la J.W. Marriott Grand Hotel.


Despre compania VELUX

Prin produsele inventate şi dezvoltate de aproape 70 de ani de către fondatorul companiei VELUX, Villum Kann Rasmussen, contribuim la îmbunătăţirea climatului interior al spaţiilor de locuit, aducând lumina naturală şi aerul proaspăt în interiorul mansardei. Prezenţi pe piaţa din România de 13 ani, comercializăm cea mai vastă gamă de ferestre de mansardă, potrivite atât acoperişurilor înclinate cât şi celor tip terasă, jaluzele, rulouri interioare şi parasolare, produse de instalare şi izolare termică, dispozitive de comandă şi control.

La nivel de grup, compania VELUX a dezvoltat propria viziune despre locuinţele sustenabile - cunoscută sub denumirea de Casă Activă – ce presupune construirea de clădiri care produc mai multă energie decât consumă, asigurând în acelaşi timp un mediu mai sănătos, mai curat şi mai sigur.

Grupul VELUX deţine fabrici în 11 tări şi companii de vânzări în 40 de ţări. In lume, VELUX este unul dintre cele mai puternice nume din sectorul materialelor de construcţii. Grupul VELUX are aproximativ 10.000 de angajaţi şi este proprietatea VKR Holding A/S, companie cu răspundere limitată, deţinută de către familia fondatoare şi fundaţii. Grupul VELUX este prezent în România din 1997, prin intermediul companiei proprii, VELUX România S.R.L.

Mai multe informatii, pe www.velux.ro.
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm contactaţi:



Alexandra Maier Mădălina Harbuz

Arhitect Echipa de PR
VELUX România S.R.L

Telefon: +40 268 40 27 44 Telefon: +40 21 230 08 50
Mobil: +40 720 10 05 46 Mobil: +40 755 12 98 52
E-mail: alexandra.maier@velux.com E-mail: madalina@echipapr.ro

Niciun comentariu: