joi, 25 noiembrie 2010

Modernitatea romaneasca expusa la MTR

Ordinul Arhitectilor din Romania isi reinnoieste invitatia de a vizita pana la data de 12 decembrie 2010 expozitia-eveniment „SPATIUL MODERNITATII ROMANESTI 1906-1947”, gazduita in Sala Oaspeti a Muzeului Taranului Roman.

Prezentand cel mai mare fond de desene de arhitectura expuse vreodata la noi in tara in original, proiectul beneficiaza de experienta istoricului de arta si arhitectura Carmen Popescu (Franta), comisarul general al expozitiei, si este finantat din timbrul arhitecturii.

Expunerea se bazeaza pe fondurile de desene de arhitectura a trei arhitecti marcanti ai epocii: Paul Smarandescu, Henriette Delavrancea-Gibory si Octav Doicescu, din care 137 de lucrari sunt expuse in original. Li se adauga obiecte de arta decorativa, picturi, fotografii, documente cinematografice.

Ordinul Arhitectilor din Romania si Muzeul Taranului Roman organizeaza la Studioul Horia Bernea, din incinta muzeului, proiectii de documente cinematografice si de televiziune:

- 21 noiembrie 2010, ora 16.00: documente cinematografice din Arhiva Nationala de Filme;

- 21 noiembrie 2010, ora 17.30: interviuri televizate cu arhitectii Henriette Delavrancea-Gibory si Octav Doicescu, din arhiva Societatii Romane de Televiziune.


Proiectul a fost posibil cu sprijinul institutiilor culturale, organizatiilor si autoritatilor din Romania care au imprumutat exponatele originale sau au cesionat drepturi de utilizare a imaginilor si filmelor: Biblioteca Academiei Romane, Biblioteca Nationala a Romaniei (detinatoarea fondului Paul Smarandescu), Consiliul National al Cinematografiei, DACIN-SARA, Editura Video a Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul de Arta din Braila, Muzeul de Arta Constanta, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeului Taranului Roman (detinatorul fondului Henriette Delavrancea-Gibory), Uniunea Arhitectilor din Romania (detinatoarea fondului Octav Doicescu).

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Arhitectura, Arhitext, Igloo, Nine O’Clock.

Programul de vizitare al expozitiei este de marti pana duminica, orele 9.00-17.00. Accesul la Sala Oaspeti se face prin intrarea din Str. Monetariei, cu exceptia zilelor de sambata si duminica, cand intrarea se face prin Sos. Kiseleff.

Niciun comentariu: