miercuri, 1 septembrie 2010
“Reinventarea construcţiilor în România” prin cea de-a treia ediţie a competiţiei Holcim Awards pentru Construcţii Durabile
Bucureşti, 1 Septembrie, 2010 – Conferinţa de presă “Reinventarea construcţiilor în România” a anunţat oficial începerea celei de-a treia ediţii a competiţiei Holcim Awards pentru Construcţii Durabile, iniţiativă susţinută de Fundaţia Holcim pentru Construcţii Durabile, care a invitat arhitecţii români să se înscrie la acest concurs, ce oferă premii totale în valoare de 2 milioane de dolari.
Având în vedere schimbările continue din sectorul proiectelor de dezvoltare durabilă, specialiştii români din construcţii, arhitecţi, proiectanţi, ingineri, dezvoltatori şi firme de construcţii au acum oportunitatea să obţină recunoaştere internaţională a lucrărilor pe care le vor înscrie în competiţie şi să cunoască cei mai renumiţi arhitecţi din lume. Proiectele pot fi înscrise online pe siteul www.holcimawards.org până la data de 23 martie 2011. Obiectivul principal al competiţiei Holcim Awards este de a stimula dezvoltarea construcţiilor durabile, prin premierea unor proiecte şi viziuni care răspund la cele mai eficiente necesităţi şi provocări ecologice, de mediu şi sociale.
În cadrul primelor două ediţii ale Holcim Awards, România a participat la competiţie cu circa 50 de proiecte înscrise, dintre acestea 9 fiind acceptate în faza europeană, dar niciunul nu a câştigat premii.
În timpul conferinţei de presă de astăzi, invitaţii au prezentat stadiul actual al construcţiilor durabile la nivel mondial şi în România în mod special, subliniind avantajele schimbării modalităţilor în care se derulează proiectele de construcţii, astfel încât să garanteze ridicarea standardelor de viaţă.
„Zona Balcanilor a demonstrat că deţine oportunităţi remarcabile de a progresa semnificativ în dezvoltarea construcţiilor durabile. Fiecare autor care doreşte să inscrie un proiect în Holcim Awards ar trebui să cerceteze în profunzime efectele pe care le va avea în ceea ce priveşte egalitatea socială, calitatea mediului, progresul economic, precum şi a impactului estetic şi local. În România, probleme precum reindustrilizarea, dezvoltarea urbană rapidă, degradarea mediului, presiunile fiscale şi creşterea costurilor cu energia au devenit cele mai importante pentru viitorul sectorului construcţiilor, aşa cum s-a văzut şi la conferinţa de astăzi”, a declarat Edward Schwarz, Directorul General al Fundaţiei Holcim pentru Construcţii Durabile
„Sustenabilitatea este o complexitate dificil de apreciat şi de măsurat, mai ales în starea de proiect, de propunere. Ea are nevoie de un limbaj universal şi concepte perfect adaptabile culturilor locale. Pentru a dobândi sustenabilitate este nevoie de o cultură, care să asimileze şi să o plaseze într-o poziţie de obiectiv principal, ca parte a calităţii vieţii şi confortului. Şi cine are temă de câteva mii de ani să integreze utilitatea, soliditatea şi frumuseţea? Arhitectul, desigur, dacă îşi realizează misiunile. Dar pentru aceasta este nevoie ca fiecare proiect să fie o teză de sustenabilitate”, a declarat Şerban Ţigănaş, Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România.
„Am convingerea că atât clădirile, cât şi întregul mediu influenţează calitatea vieţii noastre fizice, dar şi mentale. Depindem de ceea ce ne oferă mediul care ne înconjoară, atât cel natural, cât şi cel construit, prin urmare este responsabilitatea, dar şi alegerea noastră ceea ce oferim înapoi. Prestigioasa competitie Holcim Awards pentru Construcţii Durabile oferă tuturor participanţilor oportunitatea, dar şi provocarea de a conştientiza mai profund aspectele psiho-sociale, economice şi ecologice pe care le au asupra noastră şi asupra mediului înconjurător, tot ceea clădim, tot ceea ce construim”, Bogdan Drăgănescu, Ambasadorul Holcim Awards, Directorul General al Smart & Pepper Consulting.
„Suntem încrezători că arhitecţii, proiectanţii şi studenţii de la arhitectură şi urbanism din România au capacitatea de a-şi extinde prezenţa la această ediţie a competiţiei Holcim Awards pentru Construcţii Durabile, pentru că piaţa locală de construcţii s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Sunt convins că talentaţii arhitecţi români care vor participa la această competiţie vor înscrie proiecte interesante şi cu un nivel ridicat de calitate”, a declarat Markus Wirth, Directorul General al Holcim România.
Holcim Awards se desfășoară într-o fază regională preliminară, urmată de o etapă globală. În prima fază, primele 3 proiecte clasate la nivel continental se vor decide în 2011 şi vor accede la faza globală a competiţiei, organizată în 2011-2012.
Concursul are două categorii. Prima categorie e deschisă participanților de orice vârstă pentru proiecte mature, la un stadiu avansat de design şi cu o mare probabilitate de execuție. Cea de-a doua categorie, denumită „Next Generation”, e deschisă studenţilor şi specialiştilor care doresc să se înscrie cu proiecte şi viziuni conceptuale, în stadii incipiente de design sau cu o mică probabilitate de execuție.
~~~
Înscrierea proiectelor în concursul Holcim Awards se face prin intermediul website-ului oficial, www.holcimawards.org, locul unde sunt disponibile informații suplimentare despre competiţie, criterii de jurizare, proiecte anterioare, dar şi, în egală măsură, informații utile cu privire la domeniul construcțiilor durabile şi al tendinţelor în arhitectură şi în domenii conexe. Pentru mai multe informaţii în limba română, accesaţi www.holcimawards.ro.
Fundația Holcim promovează soluții sustenabile pentru problemele tehnologice, de mediu, socio-economice și culturale ce afectează clădirile și construcțiile la nivel regional, naţional şşi global. Activitățile Fundației includ competiţia de proiecte şi viziuni de construcții durabile Holcim Awards, care se desfăşoară pe parcursul a 3 ani şi oferă premii de 2 milioane de dolari în cadrul fiecărei ediții.
Fundația Holcim este susținută de Holcim Ltd. Holcim este unul dintre cei mai importanţi furnizori de ciment şi agregate (piatră, nisip şi pietriş), precum şi betoane şi asfalt, incluzând serviciile aferente. Grupul este prezent în peste 70 de ţări, pe toate continentele, şi are aproximativ 80.000 de angajaţi.
Holcim (România) S.A. deţine în prezent 2 fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 20 staţii ecologice de betoane, 5 staţii de agregate şi un terminal de ciment în București. Holcim (România) S.A. are aproximativ 1.200 angajaţi. Pentru mai multe informații, va rugăm să vizitați website-ul companiei la www.holcim.ro.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu