joi, 13 mai 2010

Re-Acţiunea Arhitext: ARHITEXTURI a luat startul!






Marţi 11 mai, începând cu ora 17:00 în incinta Galeriei Dalles a avut loc
deschiderea evenimentului Arhitexturi. Manifestarea s-a concretizat în vernisajul celor două expoziţii Arhitext Expoziţie multimedia Câştigătorii Premiilor Arhitext design 1993-2009 şi Expoziţie Arhitext 1990-2010, vernisajul Expoziţiei de design –UAUIM, UNARTE 2010, seara încheindu-se printr-o discuţie relaxantă cu tema Fashion Architecture şi lansarea numărului 4 al revistei Arhitext, cu acelaşi titlu.
Au răspuns invitaţiei noastre de a lua cuvântul: Marina Theodorescu, Unda Popp, Doina Lucanu, Gianini Georgescu şi Dinu Dumbrăvician. Au mai fost alături de noi colaboratori ai revistei Arhitext, reprezentanţi ai partenerilor şi sponsorilor proiectului, colegi din presă, studenţi la arhitectură şi design din Bucureşti.
Arpad Zachi, directorul Fundatiei Arhitext design, a nuanţat conceptul de Arhitexturi şi implicaţiile acestuia în complexul proces care a făcut obiectul evenimentului. Arpad Zachi a reamintit de începuturile revistei, de primii ei colaboratori parcurgând alături de invitaţi linia temporară a dezvoltării sale de la un simplu concept, la forma de ziar şi mai apoi la cea de revistă, cu diferitele sale stadii.
Marina Theodorescu alături de Dinu Dumbrăvician şi Gianini Georgescu au luat cuvântul pe rând pentru a detalia importanţa design-ului şi a exerciţiilor didactice în procesul de design realizând astfel o trecere lină către lansarea numărului 4 al revistei Arhitext Fashion Architecture.
Livia Ivanovici, redactor coordonator al numărului 4 al revistei Arhitext, a luat cuvântul explicând în ce a constat munca de cercetare depusă pentru realizarea numărului Fashion Architecture şi complexitatea relaţiei dintre modă şi arhitectură. În acest număr s-a încercat, şi zicem noi, s-a şi realizat conturarea şi nuanţarea câtorva tipuri de legături care se stabilesc în relaţia dintre arhitectură şi modă. Aseară am explorat alături de invitaţii noştri complexitatea proiectelor prezente în revistă prin expunerea în paralel a unor proiecte vestimentare şi arhitecturale.

Studenţii UAUIM, reprezentaţi de Iulia Cucu, preşedinte ASAUIM şi-au anunţat oficial workshop-ul cu tema Fashion Architecture ce se va desfăşura în perioada 12-17 mai. Creaţiile vestimentare realizate în timpul workshop-ului vor face subiectul unei expoziţii care va fi prezentată pe data de 18 mai la Galeria Dalles, pentru ca în weekend-ul 21-23 mai să se mute în spaţiul public, cucerind strada Edgar Quinet.
Unda Popp şi Doina Lucanu au vorbit despre 2 proiecte pe care le-au realizat împreună cu studenţii de la secţia design vestimentar a UNArte. Unda Popp a început printr-o scurtă prezentare a câtorva momente care au marcat pe plan internaţional relaţia dintre arhitectura şi modă, continuând cu prezentarea unuia dintre cele mai noi proiecte pe care le-a coordonat, DeConFashion. Doina Lucanu ne-a vorbit despre Obiectul Veşmânt, proiect realizat împreună cu studentii UNArte pentru a celebra 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Câteva din veşmintele realizate din hârtie si carton în cadrul acestui proiect pot fi admirate la Galeria Dalles pâna în data de 21 mai in cadrul expozitiei de design vestimenar a studentilor UNArte. Ambele prezentari au adus o noua perspectiva asupra relaiei dintre arhitectura si moda, deschizandu-ne apetitul pentru noi colaborari si proiecte care sa dezvolte mai departe aceasta tematica.



Arpad Zachi a avut ultimul cuvânt trăgând o concluzie subiectivă asupra relaţiilor dintre cele două domenii şi reamintind invitaţilor prezenţi că sunt aşteptaţi la următorul eveniment aflat sub umbrela Arhitexturi, marţi 18 mai, ora 17:00, la Galeriile de artă ale Municipiului Bucureşti la vernisajul Expoziţiei Rintala–Eggertsson Architects şi începănd cu ora 18:30 la Galeria Dalles pentru a putea admira creaţiile vestimentare realizate în urma workshop-ului cu tema Fashion Architecture de către studenţii de la UAUIM, secţia Design.






Organizator:
Fundaţia Arhitext design

Parteneri:
Universitatea de Arhitectură şi Urbanism «Ion Mincu», Bucureşti
ASAUIM
Muzeul Naţional de Artă Contemporană
Elite Art Club UNESCO
Elite Art Gallery
ArCuB
MGT Educational
Nemetschek Romania
Mons Medius

Sponsori
Chateau Vartely Prăjitura fără zahăr
www.pentrudiabetici.ro
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Arhitext, 4arte.ro, Art-Business, Liternet.ro, Arhitectura, Metropotam.ro, Onlinegallery.ro, Sapte Seri, Studentie.ro, Igloo Media, Observator Cultural

Pentru mai multe detalii, vă rugăm contactaţi: Aniela Macarin, Asistent Comunicare arhitext_redactie@b.astral.ro, 031.104.11.78

Niciun comentariu: