vineri, 26 martie 2010

Arhitectura intră în competiţie!



Primul concurs naţional de arhitectură, intitulat ARHETIPURI, îşi lansează chemarea către arhitecţi.

ARHETIPURI este un concurs de idei, unic prin concept, dimensiune şi participare. Concursul are ca scop promovarea arhitecturii de calitate prin proiecte de nivel excepţional, care vor avea un impact deosebit asupra comunităţii. Se va întinde pe durata a 4 luni şi va presupune o desfăşurare de forţe fără precedent, cuprinzând o serie de expoziţii în mai multe oraşe, cu implicarea autorităţilor administrative locale.

Acest concurs îşi propune să aducă beneficii arhitecturii, spaţiului public din oraşe şi ideii de concurs de arhitectură în general. Se doreşte ca arhitectura selectată pe bază de performanţă şi competiţie să fie experimentală, avansată, vizibilă, cu valoare de reper, arhetipală.

Concursul este destinat tuturor arhitecţilor, profesionişti sau studenţi, care pot participa individual sau în echipă, implicând şi alte categorii profesionale precum urbanişti, designeri şi creatori în domenii conexe, care doresc să intre într-o competiţie deschisă, cu miză interesantă.

Concursul are ca obiect proiectarea unui pavilion temporar într-un spaţiu public urban. Pavilionul are ca scop principal să demonstreze forţa arhitecturii de a se integra într-un context al locului şi de a dialoga cu elementele spaţiale concurente, oferind răspunsuri valoroase, atrăgătoare, care vor potenţa locul. Mai multe oraşe importante au desemnat locuri publice pentru concurs, iar arhitecţii vor putea alege spaţiul pentru care vor propune proiectul. Proiectul câştigător va fi construit, devenind un reper arhetipal pentru arhitectura urbană. Oraşele care şi-au manifestat interesul pentru acest proiect sunt: Bucureşti, Timişoara, Braşov, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Brăila şi Galaţi.

Competiţia va fi arbitrată de un juriu de prestigiu format din arhitecţi din ţară şi ţări europene, printre care menţionăm pe Dl. Kimmo Liimatainen, profesor în cadrul departamentului de Arhitectură de la Universitatea Tehnică din Helsinki. Marele premiu al concursului este de 10.000 euro, premiile totale acordate vor fi de peste 30.000 euro.

ARHETIPURI este un concurs pregătit şi organizat de agenţia de publicitate AD(D)VERITAS şi Ordinul Arhitecţilor din România.

Pentru informaţii suplimentare privind desfăşurarea şi regulamentul concursului vizitaţi site-ul www.arhetipuri.ro

CONTACT:
AD(D)VERITAS
Mihaela Oltean
Project Manager
Tel. +4 0264 591 500
Fax. +4 0264 591 700
Mobil. +4 0748 223 223
E-mail. mihaela@adveritas.ro

OAR
Monica Lotreanu
Coordonator Departament concursuri OAR
Tel./Fax. +4 021 317 26 34, +4 021 317 26 35
E-mail. concursuri@oar.org.ro

Niciun comentariu: