joi, 12 noiembrie 2009

Noapte alba la MNAR 14 nov / 13.00-04.00 / intrare libera

Sâmbătă, 14 noiembrie, expoziţia „Ipostaze ale modernismului. Pictura în Bulgaria, Grecia, România, 1910-1940” are program prelungit, până la 4.00 dimineaţa, însoţit de performance-uri dada. Accesul este gratuit.

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să vă refugiaţi din calea toamnei târzii în sălile expoziţiei, la o întâlnire cu cei mai avangardişti dintre artiştii buglari, greci şi români, reprezentanţi de seamă ai unor curente precum simbolism, post-impresionism, cubism, futurism, expresionism, suprarealism sau abstracţionism

Arhitectul lui Marcel Iancu, Nudul cu idol al lui Max Herman Maxy sau Compoziţia cu dragon a lui Victor Brauner dialoghează cu Femeia în faţa oglinzii a lui Ivan Abraşev, iar Inginerul lui Chiril Ţonev aruncă priviri piezişe prin Uşa deschisă a lui Nikos Chatzikyriakos-Ghikas, în timp ce masca lui Tristan Tzara ascultă în surdină jazz la Cabaret Voltaire.

În intervalul orar 17.00 - 20.00, sălile expoziţiei se animă! Vă invităm la un performance în spiritul mişcărilor de avangardă de la începutul secolului XX: tineri de la mai multe licee din Bucureşti propun o interpretare originală a Manifestului Dada publicat de Tristan Tzara la Zürich în 1918, în primul şi singurul număr al revistei Cabaret Voltaire. Ei vor recita fragmente de texte de autori precum Saşa Pană, Ion Vinea, Geo Bogza sau Eugen Ionescu şi vor surprinde publicul cu asocieri inedite între pictură şi literatură, ilustrând conceptul de pictopoezie, aşa cum a fost definit de Victor Brauner şi Ilarie Voronca.


Eveniment organizat cu sprijinul Programului Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene


Parteneri media
: Şapte Seri, Radi RFI, Radio, România Cultural, Radio România Actualităţi, Bucharest Herald, TVR Cultural, Zoom TV

Niciun comentariu: