miercuri, 11 noiembrie 2009

»MAGIC BLOCKS« - scenarii pentru blocurile din perioada socialistă din Bucureşti



Proiect iniţiat de: Asociaţia Zeppelin, revista “Arhitectura”, “Point4”, “Archis Interventions”, cu colaborarea “Asociaţiei pentru Tranziţia Urbană” (Bucureşti), “Platforma 9,81” (Zagreb), “Space Syntax România”, “StudioBASAR” (Bucureşti) şi “Hackenbroich Architekten” (Berlin).

Loc de desfăşurare
: Bucureşti, Muzeul Ţăranului Român, sala Acvariu
Durată: 9–26 nov. 2009
Orar de vizitare: Ma-Du între 10am şi 9pm


Expoziţia Magic Blocks, Scenarii pentru blocurile din perioada socialistă din Bucureşti face parte din proiectul internaţional Magic Blocks, al cărui obiectiv principal îl constituie elaborarea de principii şi strategii pentru reabilitarea cartierelor de locuinţe din perioada socialistă, precum şi implementarea unor proiecte-pilot. Reabilitarea acestor cartiere nu se poate rezuma la rezolvarea unor probleme tehnice, ci trebuie să fie gândită ca un program complex de regenerare urbană, care să ţină seama de toate aspectele – inclusiv cele sociale şi economice – ale problemei. În acest an se desfăşoară prima etapă a proiectului: cercetarea, elaborarea principiilor generale, detalierea pe trei studii de caz, discutarea publică a rezultatelor. După o primă expoziţie la Berlin, proiectul este prezentat în noiembrie şi la Bucureşti.

Contextul
. Blocurile, o problemă socială, urbană şi economică urgentă.
70 % dintre locuitorii Bucureştiului trăiesc în blocurile construite în perioada socialistă. După 1989, acestea au fost aproape integral privatizate. În ultimii 20 de ani, practic toate intervenţiile au avut un caracter individual (“îmbunătăţiri ale apartamentelor”, parcări, chioşcuri, locuri de joacă etc. în spaţiul liber) şi au fost lipsite de planificare şi coordonare. Între timp starea acestor construcţii (mai ales a spaţiilor şi echipamentelor comune) s-a degradat, iar variaţia preţurilor pe piaţa liberă arată nu doar o scădere generală, ci şi o discrepanţă din ce în ce mai mare între cartierele centrale (cu o populaţie mai înstărită) şi cele mărginaşe, unde scăderea valorii apartamentelor indică tendinţa către sărăcire. În perspectivă, se anunţă probleme economice şi sociale considerabile.

Un aspect pozitiv îl constituie programele de reabilitare iniţiate de autorităţi în ultimii ani. Însă acestea se concentrează deocamdată de cele mai multe ori pe aspecte tehnice particulare (cum ar fi izolarea clădirilor, amenajarea de parcaje şi spaţii verzi etc.) şi nu prevăd abordări diferenţiate (în funcţie de cartier, componenţă socială şi tip de clădire) sau integrarea spaţiului public în cadrul proiectelor. S-au acordat finanţări, însă nu există deocamdată strategii economice pentru costurile uriaşe ale unei reabilitări complexe. În acelaşi timp însă, proprietatea privată, conştientizarea treptată a problemelor şi uriaşa rezervă de teren pe care o constituie spaţiile libere din jurul blocurilor reprezintă potenţiale remarcabile pentru revitalizare.

Obiectivele proiectului
. În acest context, iniţiatorii Magic Blocks au formulat principalele obiective ale proiectului, respectiv: analiza stării curente a ansamblurilor din perioada socialistă din Bucureşti; dezvoltarea unor principii care să stea la baza strategiilor urbane, arhitecturale, economice şi legislative pentru aceste cartiere; elaborarea unor studii de caz, în cadrul unor ansambluri concrete, în urma cărora se vor propune proiecte-model; promovarea rezultatelor către administraţia centrală şi locală, profesioniştii în domeniu, locuitorii acestor cartiere, societatea civilă în general; construirea unor parteneriate între locuitori, specialişti şi instituţii pentru dezvoltarea acestor proiecte şi a strategiilor; integrarea acestor principii în programele existente deja, precum şi iniţierea unor proiecte şi programe-pilot. În acest sens, proiectul nu are termen de finalizare, ci se defineşte ca un program permanent.

Prima etapă a proiectului (2009) cuprinde următoarele acţiuni: organizarea expoziţiei « Magic Blocks » la Bucureşti (9-26 nov, Muzeul Ţăranului Român) şi a unei serii de conferinţe pe tema activării spaţiului public şi a urbanismului participativ, urmată de o masă rotundă, cu prezenţa unor specialişti de reputaţie internaţională din Austria, Germania şi România. Conferinţele vor avea loc în ziua de 16 noiembrie 2009 în Studioul Horia Bernea, Muzeul Ţăranului Român, începând cu orele 16:00. Participanţi: Kai Vöckler (Archis Interventions), Michael Obrist (Feld 72, Austria), Prof. Ivan Kucina (Belgrad), Justin Baroncea (Point 4, România). În acelaşi timp, versiunea online a catalogului expoziţiei Magic Blocks în ediţie bilingvă (română-engleză) a fost lansată şi este diponibilă la adresa de web www.e-zeppelin.ro/magic-blocks. Editori: Ştefan Ghenciulescu, Constantin Goagea, Kai Vöckler, Magic Blocks. Scenarii pentru blocurile din perioada socialistă din Bucureşti. Bucureşti: Asociaţia Zeppelin 2009. ISBN: 978-973-0-06942-6.



Proiectul Magic Blocks este finanţat de către Institutul Cultural Român prin Programul CANTEMIR şi sprijinit de: Uniunea Arhitecţilor din România, Fundaţia ERSTE (iniţiată de către ERSTE BANK Austria), Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, Rehau Art, Baumax, Wienerberger-Porotherm, BCR. Parteneri: Velux, Roca. Sponsori: Rockwool, Gealan, Resido, Fakro, Dulux.

Parteneri media: Arhitectura, Arhitext, Igloo media, Bicau, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio Bucureşti, Money Express, 24Fun, RATB, Cotidianul.

Despre revista Arhitectura şi Asociaţia Zeppelin.

Revista Arhitectura este publicaţia Uniunii Arhitecţilor din România, una dintre cele mai vechi publicaţii de specialitate, fiind fondată în 1906 de către George Sterian. În ultimii ani, revista a devenit o publicaţie regională, având o secţiune dedicată fenomenului arhitectural din Europa Centrală şi de Sud-Est. De cinci ani, echipa revistei organizează evenimente, în principal expoziţii (printre cele mai cunoscute Pavilionul românesc din cadrul Bienalei de la Veneţia din 2006, Bienala de Arhitectură de la Bucureşti din 2004, 2006, 2008), conferinţe internaţionale şi seminarii, programe de cercetare şi editează cărţi de arhitectură. Platforma deschisă pentru întâlniri şi dezbateri de specialitate, iniţiată şi lansată acum doi ani de revista Arhitectura, este acum gestionată de către Asociaţia Zeppelin, o organizaţie non-guveramentală fondată în noiembrie 2008 la Bucureşti de către editorii revistei. Pornind de la exprimarea unei poziţii critice şi promovând arhitectura de calitate, activitatea celor două entităţi – revista Arhitectura şi Asociaţia Zeppelin – se concentrează acum şi pe dezvoltarea de proiecte şi strategii pentru spaţiul public, dezvoltarea durabilă şi proiecte sociale.


Despre VELUX
. Velux susţine economisirea energiei şi randamentul energetic
Concentrarea pe economisirea de energie reprezintă o provocare din ce în ce mai mare pentru clădirile existente precum şi pentru cele de viitor. Se ştie că sistemul de încălzire şi de răcire utilizează mai multă energie decât oricare alt sistem din locuinţă. Randamentul total al energiei este complex şi depinde de diferiţi parametri, inclusiv de comportamentul utilizatorului. Echilibrul energetic depinde foarte mult de ferestre. VELUX propune soluţii de design care permit pătrunderea maximă a luminii prin ferestrele de mansardă, controlând atât componentele de lumină, cât şi pe cele de căldură, contribuind pozitiv la echilibrul energetic al clădirilor.

Despre ROCA.
Roca, lider global în producţia de obiecte sanitare, este prezent în peste 135 de ţări din toată lumea. Compania este considerată un punct de reper în industrie, designul produselor sale lansând tendinţe peste tot în lume. Ca parte a procesului de evoluţie permanentă, Roca se concentrează pe tehnologie, design şi inovaţie. Rezultatul acestui efort constă în parteneriatele pe care le-a încheiat cu cei mai renumiţi arhitecţi, decoratori şi studiouri de design. Roca a intrat pe piaţa din România în urmă cu trei ani şi este prezentă în şapte showroom-uri, în oraşe precum Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj, Sibiu sau Timişoara.

Despre Fakro
.
Remodelaţi blocurile, reinventaţi mansardele şi revărsaţi asupra lor lumină este motto-ul sub care Fakro produce ferestre de mansardă. Noi, cei de la Fakro ferestre de mansardă, dorim ca munca noastră să fie o pledoarie pentru lumină şi de aceea suntem aliaţi în proiectul Magic Blocks.

Niciun comentariu: