joi, 26 noiembrie 2009

5 o’clock Arhitext - PSYchitecture

Fundaţia Arhitext design organizează încă un 5 o’clock provocator:PSYchitecture. De data aceasta la Poarta Ecaterinei din Braşov, ora 17:00.

PSYchitecture – o discuţie în jurul relaţiei dintre psihic şi arhitectură, o dată cu accentuarea tot mai pronunţată a formelor emoţionale şi intuitive, o dată cu flexibilizarea cadrelor şi a funcţiilor constructului arhitectural, într-o nouă estetică şi dinamică formală. Pe fondul evoluţiei culturale şi perceptive, formele dobândesc un caracter tot mai organic, unde arhitectura intervine ca o practică psihologică, amprentând astfel formele şi ambientele, în încercarea de a transforma în permanenţă spaţiul proxim, atitudinile şi comportamentele, reacţiile la mediul de viaţă. Raportat la noile realităţi social-culturale, termenul invită la o reevaluare a modalităţilor de a gândi relaţia intimă cu formele şi ambientele, felul în care formele configurează percepţia, prin reconturarea spaţiului, prin modelarea mediului, prin inventarea unor noi repere perceptuale de apropriere a spaţiului, fie acesta spaţiu intim sau spaţiu public.

PSYchitecture conotează totodată nevoia de a crea identităţi formale noi, un (sur)plus de subiectivizare care solicită cunoştinţe noi din partea arhitectului, devenit un psiholog al spaţiului şi înspaţierii, formatorul unor cadre de referinţă, al unor repere de orientare ce nu mai ţin doar de direcţionări spaţiale, ci şi de reorientarea perceptuală a subiectului în mediul său de viaţă, rămas să contemple şi să confrunte formele, să reacţioneze la stimulii formali şi emoţionali pe care îi oferă arhitectura contemporană.

Invitaţi: Norbert Petrovici, Constantin Goagea, Arpad Zachi, Gabriel Stan şi Bogdan Ghiu. Discuţiile vor fi moderate de Sabin Borş.

Va aşteptăm să luaţi parte la aceste discuţii şi să interacţionaţi cu invitaţii noştri.

Pentru mai multe detalii vă rugăm să contactaţi: Lavinia Marin, Responsabil Comunicare arhitext_redactie@b.astral.ro, 031.104.11.78, 0758.085.299

Organizator:
Fundatia ARHITEXT design si OAR filiala Brasov-Harghita Covasna
www.arhitextdesign.ro / www.arhitext.blogspot.com

Niciun comentariu: