luni, 7 septembrie 2009

Vernisaj - Atelier35


Galeria Atelier 35 va invita la vernisajul expozitiei Undecisive Moments semnata de artistul Valeriu Catalineanu, Marti 8 Septembrie, ora 19:00 - curator Michele Bressan.

Valeriu este perpetuu "tipul care tocmai s-a mutat". Petrece ultimii ani în locatii care se schimbă cu o regularitate nomadă, aproape calculată. Pe Valeriu îl cunosc de multi ani. Cu toate astea, nici
pînă în ziua de azi n-am ajuns să îl cunosc cu adevărat. Este retras, iar unii spun că e de-a dreptul introvertit.

Fotografiează alb-negru pentru că "îi place". Fotografiază instinctiv. Cadrele sunt "grele", decupate cu meticulozitate din cotidian, nu sunt geometric construite. Tocmai de aceea mi-au plăcut, prin felul în care reusesc să-ti atragă atentia fără să se folosească de tot soiul de artificii deja uzuale mainstream-ului curent.

Cadrele lui Cătălineanu te fac întodeauna să te gândesti la "ce este mai rău": mult negru si imaginea neclară transmit o permanentă angoasă. În acelasi timp imaginile contin informatia necesară pentru a reda atmosfera locului, cât si trăirile celui din spatele aparatului. Sunt o continuă încercare de a surprinde aproape în contradictoriu "clipa de dinaintea clipei decisive", o constantă invitatie pentru a construi propria poveste cu finaluri "ad hoc".

Imaginile ce compun seria "Undecisive Moments" nu se vor o incursiune într-un tunel al groazei, dar reprezintă o arhivă de clipe asupra cărora mintea încă nu a aplicat niciun filtru al constiintei, clipe la care să revii pentru a te identifica sau pentru a încerca să ghicesti situatiile din spatele lor, asa cum spune chiar Cătălineanu însusi: "Nu încerc să găsesc o explicatie complexă pentru un anumit tip de imagini, mai ales pentru cele fată de care simt un puternic sentiment de pierdere, de nostalgie cronicizată. Clipa declansării se petrece în trecut la mine si nu are nicio legătură cu recunoasterea într-o fractiune de secundă a unui eveniment, simultan cu precisa organizare
a formelor".

"Undecisive Moments" este radiografia fidelă a istoriei recente a unui individ, un jurnal făcut cadou. Este un debut curajos, incisiv si de urmărit, pentru sinceritatea abordării." (text de Michele Bressan)

Niciun comentariu: