vineri, 21 august 2009

Grupul Bosch continuă să investească în energiile regenerabile

Grupul Bosch intenţionează să preia pachetele majoritare al companiilor aleo solar AG şi Johanna solar Technology GmbH. Noile achiziţii reprezintă continuarea investiţiilor Grupului Bosch în energiile regenerabile şi a extinderii activităţii sale pe piaţa panourilor fotovoltaice, după ce în 2008, Bosch a preluat compania germană ersol Solar Energy AG. Compania aleo solar AG este un producător european recunoscut în domeniul modulelor solare realizate din celule solare mono- şi policristaline. Pe de altă parte, Johanna solar Technology GmbH este o firmă axată pe dezvoltarea modulelor solare pe bază de peliculă subţire CIGS.

Grupul Bosch a semnat cu Grupul Eriksen, cu angajaţii acestuia şi cu alţi investitori ai companiei, acorduri cu privire la achiziţionarea a 39,43% din pachetul de acţiuni al companiei aleo solar AG, cu sediul în Germania. Valoarea achiziţiei acestor acţiuni se ridică la 46 de milioane de euro, echivalentul a 9 Euro pe acţiune. Mai mult, Grupul Bosch intenţionează să prezinte o ofertă publică tuturor acţionarilor externi, oferindu-le un preţ de 9 Euro pe acţiune, ceea ce reprezintă o ofertă cu 43 % peste valoarea medie pe acţiune, înregistrată în ultimele trei luni. Întreaga tranzacţie va fi validată cu condiţia ca Grupul Bosch să obţină, în urma ofertei publice, cel puţin 75% din acţiunile companiei aleo solar AG. Rezultatul tranzacţiei depinde însă şi de obţinerea aprobării din partea Oficiului Concurenţei din Germania.

“Prin achiziţionarea companiei aleo solar AG ne vom consolida poziţia în domeniul fotovoltaic şi în cel al energiilor regenerabile. Împreună cu administraţia şi angajaţii companiilor aleo solar AG şi Johanna solar Technology GmbH, cât şi în asociere cu echipa filialei ersol Solar Energy AG, ne vom extinde semnificativ în acest domeniu promiţător pentru viitor“, afirmă Dr. Siegfried Dais, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Grupului Bosch şi responsabil pentru Divizia de Energii Solare.

În anul 2008, compania aleo solar AG a înregistrat, cu ajutorul celor aproximativ 800 de angajaţi, o cifră de afaceri de circa 360 de milioane de euro. Sediul administrativ al companiei aleo solar AG este situat în Oldenburg, Germania, dar centrele de producţie sunt amplasate în Prenzlau, Germania şi în apropierea oraşului Barcelona din Spania. Compania aleo solar AG este un producător european recunoscut în domeniul modulelor solare, realizate din celule solare mono- şi policristaline. Modulele sunt distribuite către clientul final printr-o largă reţea de parteneri specializaţi şi instalatori, atât în Germania, cât şi pe alte pieţe europene.

Grupul Bosch va prelua şi 60% din pachetul de acţiuni al companiei Johanna solar Technology GmbH (o altă firmă aparţinând Grupului Eriksen), la care este asociată şi compania aleo solar AG cu o cota de 17%. Johanna solar Technology GmbH şi-a început activitatea în anul 2006, cu un număr de 125 angajaţi. Activitatea sa constă în dezvoltarea de module solare pe bază de peliculă subţire CIGS, acestea intrând în producţie începând cu anul 2008 şi fiind comercializate prin intermediul companiei aleo solar AG.

Divizia Bosch Thermotechnică este lider în domeniul pompelor de căldură şi al panourilor solare destinate preparării de apă caldă menajeră. Pe lângă tehnologia celulelor fotovoltaice, Grupul Bosch oferă, la nivel mondial, o paletă largă de produse destinate utilizării energiilor regenerabile. Bosch Rexroth, de exemplu, furnizează angrenaje şi tehnică de acţionare pentru turbinele eoliene, cât şi sisteme de reglare hidraulică pentru centrale energetice, utilizând energia solară. Bosch Rexroth dezvoltă şi concepte de acţionare pentru o industrie încă tânără: generarea de energie electrică folosind energia marină.

Grupul Bosch este, la nivel internaţional, cel mai important producǎtor în industria tehnicii pentru autovehicule, a tehnicii industriale, a bunurilor de consum şi tehnicii pentru clǎdiri. În anul 2008, cei aproximativ 282.000 de angajaţi au realizat o cifrǎ de afaceri de 45 miliarde de Euro. Grupul Bosch cuprinde compania Robert Bosch GmbH şi circa 300 de filiale şi reprezentanţe regionale în peste 60 de ţǎri, iar prin parteneriate, Bosch este prezent în alte 150 de ţări. Structura acestui concern mondial de dezvoltare, producţie şi distribuţie susţine politica de extindere continuǎ a Grupului. Bosch investeşte anual peste trei miliarde de Euro pentru cercetare şi dezvoltare, înregistrând peste 3000 de patente la nivel mondial. Prin produsele şi serviciile oferite, Bosch urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii oferind soluţii fiabile şi inovative.

Concernul a fost înfiinţat la Stuttgart în 1886 de cǎtre Robert Bosch (1861 - 1942) sub numele de „Atelier de mecanicǎ finǎ şi electrotehnică”. Structura Robert Bosch GmbH asigurǎ independenţa financiarǎ, precum şi libertatea antreprenorialǎ a Grupului Bosch. Aceasta îi permite companiei sǎ facǎ investiţii pentru asigurarea viitorului sǎu, precum şi sǎ respecte responsabilitatea sa socialǎ. Capitalui social al Robert Bosch GmbH este deţinut în proporţie de 92% de cǎtre Fundaţia Robert Bosch. Funcţiile de conducere ale grupului sunt îndeplinite de Robert Bosch Industrietreuhand KG, care deţine şi majoritatea voturilor. Cealaltǎ parte este deţinutǎ de familia Bosch şi de Robert Bosch GmbH.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi site-ul
www.bosch.com.ro

Niciun comentariu: