miercuri, 15 iulie 2009

Concert de muzică renascentistă şi barocă la Estivalul de Chitară



Joi 16 iulie, cu începere de la orele 19,00, Biblioteca Naţională a României îşi aşteaptă publicul la cea de-a cincea seară din cadrul Estivalului de Chitară. Pentru această săptămână, s-a pregătit un program de muzică renascentistă şi barocă susţinut de Maxim Belciug, cel care este considerat cel mai bun chitarist al României, în compania percuţionistului Alex Sturzu şi a actorului Gabriel Spahiu.


Melomanii vor avea ocazia reîntalnirii cu muzica secolelor XV - XVIII, într-un program ce reinterpretează, într-un stil poate mai puţin canonic dar debordant şi efervescent, lucrări semnate de Jean Philippe Rameau, Francois Couperin, Robert de Visée, Francesco da Milano, Vincenzo Galilei, Gaspar Sanz, Johann Sebastian Bach, Domenico Scarlatti şi alţii. O lecţie despre frumos şi peren, servită pe acorduri de chitară în umbra primitoare a veacurilor de spiritualitate depozitate la Biblioteca Naţională.

Spectacolul începe la orele 19.00. Intrarea este liberă.

__________________________________________________

Estivalul de Chitară
este un proiect aflat la prima ediţie, organizat de Asociaţia Culturală Kitarodia în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Proiectul oferă publicului o alternativă pe perioada verii, când sălile de spectacol sunt închise, venind cu o stagiune extraordinară de 8 concerte desfăşurate în Rotonda Bibliotecii Naţionale a României.

Concepute ca o formă de dialog între arte, concertele ce se desfăşoară în cadrul proiectului sunt de fapt spectacole în care muzica de cameră se împleteşte cu lecturi din cărţi a căror valoare trebuie scoasă din uitare, propunând o practică participativă şi o nouă formă de expresie artistică, menită sa atragă atenţia că un concert nu este niciodată un simplu concert, ci o epifanie, o poartă deschisă către lumea minunată a spiritualităţii.

Concertele se desfăşoară săptămânal, în fiecare zi de joi, în perioada 18 iunie - 06 august 2009, fiind reunite sub generosul concept „În căutarea frumosului pierdut”. Estivalul de Chitară reprezintă, aşadar, un demers care propune, sub pretextul unei istorii a chitarei, o reinventariere a frumosului din muzică, literatura şi arte.
_________________________________________________

Informaţii suplimentare: www.chitara.ro , www.estivaldechitara.ro

foto Maxim Belciug, Alex Sturzu şi Gabriel Spahiu (fotograf Bella Cioboiu)

Niciun comentariu: