luni, 4 mai 2009

Arta decorativa la Muzeul de Arta din Timisoara


Curator: Marcela Oprescu

Expusă parţial în Palatul Baroc şi valorificată prin expoziţii temporare, colecţia de artă decorativă, cuprinde aproximativ 1.500 de piese împărţite, în funcţie de materiale, în următoarele subcolecţii: ceramică, sticlărie, ceasuri, textile (covoare şi tapiserii), piese de mobilier şi obiecte din metal.

Bazele acestei colecţii au fost puse în secolul al XIX-lea de Ormós Zsigmond (1813-1894), fondatorul muzeului timişorean, o datǎ cu primele piese donate muzeului, publicate în catalogul colecţiilor sale apărut în anul 1888. Colecţia iniţială a fost completată pe parcursul secolului XX prin achiziţii, donaţii şi transferuri.

Colecţia de ceramică prezintă, prin intermediul obiectelor de gresie, faianţă şi porţelan, etapele stilistice ale celor mai prestigioase ateliere europene de profil. Faianţa englezească, serviciile şi bibelourile de Meissen şi vieneze, porţelanul biscuit de Sèvres, vasele Secession lucrate la manufactura Zsolnay sau piesele de maiolică produse la Urbino şi Faenza, sunt câteva dintre cele mai valoroase exemplare.

Cea mai mare parte a mobilierului provine din ateliere central-europene şi este în stil Biedermeier, uneori cu accente provinciale; acesta este completat cu dulapuri baroce germane şi austriece din secolul al XVIII-lea, oglinzi rococo, garnituri de salon în stil Empire francez iar din producţia italienească de mobilier amintim cabinetele neorenascentiste cu intarsii de fildeş şi sidef.

Colecţia de obiecte din metal, de o mare diversitate tipologică, include atât piese cu rol pur decorativ cât şi obiecte de uz cotidian: farfurii de cositor braşovene, samovare ruseşti, corpuri de iluminat, fructiere şi pahare executate în ateliere central-europene; un grup de platouri, statuete şi sfeşnice, de mare valoare documentară, provenite din ateliere bănăţene, reflectă modul în care inovaţiile tehnice şi artistice europene au fost asimilate în producţia locală.

Sticlăria, pe lângă semnificativul nucleu de piese autohtone lucrate în ateliere din Transilvania şi Banat, cu valoarea artistică completată de cea documentară (carafe omagiale, căni de breaslă, pahare inscripţionate care au aparţinut diferitelor personalităţi bănăţene), cuprinde un număr mare de exemplare de sticlă de Boemia databile de la sfârşitul secolului al XVIII-lea până în perioada interbelică; prin intermediul acestora sunt reprezentate tehnicile de decorare aplicate în aceste ateliere celebre, de la gravare şi email policrom până la experimentele decorative ale fabricii Moser.

Piesele de orologerie sunt împărţite pe tipuri de obiecte: ceasuri cu pendul, de şemineu, de perete cu tablou, de buzunar, ceasuri ţărăneşti şi un superb ceas astronomic executat la mijlocul secolului al XVIII-lea în faimosul atelier vienez al lui David a.S. Cajetano (Rutschmann).

Colecţia de textile, redusă numeric, cuprinde covoare europene şi orientale din secolele XIX-XX şi tapiserii contemporane.

Niciun comentariu: