joi, 2 aprilie 2009

Oua incondeiate – familia Zinici

In Saptamana Patimilor, oul este gatit cu maiestrie prin vopsire si incondeiere, in frumoase straie, pentru a fi jertfit, prin lovire, dupa slujba de Inviere.


De Paste, in Bucovina nu exista gospodina care sa nu aseze pe masa, alaturi de bucatele traditionale, renumitele oua incondeiate. Datina straveche, „scrierea oualor”, este ridicara la rang de arta in satele Bucovinei. Lucrate cu multa migala de maini iscusite, ele sunt ornamentate cu vechi motive cum ar fi: soarele, spicul, coarnele berbecului, fierul plugului, furca, frunza de stejar, imbinate intotdeauna cu crestinescul simbol al crucii.

Daca vreti sa aflati mai multe despre cum se incondeiaza sau ce simbolizeaza oul „muncit”, va asteptam in perioada 4 – 9 aprilie 2009, la Sala Acvariu, unde Maria, Anita si Ioan Zinici din Suceava va vor povesti de ce este bine sa ne clatim cu apa in care a stat oul rosu.

Vernisajul expozitiei va fi sambata, 4 aprilie, la ora 11:00
.

Expozitia poate fi vizitata pana pe 9 aprilie, intre orele 10:00 si 18:00.

Intrarea libera.

Parteneri media : 24-Fun, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, RFI, Smart FM, Port.ro, Hot News, Observator cultural, Ziua

Niciun comentariu: