marți, 17 martie 2009

Incepe Festivalul!!! One World Romania 2009 / 18-23 martie


Gandeste cu capul tau!
One World Romania 2009 / 18-23 martie
www.oneworld.ro

Evenimentul de deschidere / 18 martie / 19h30 / ArCuB / Batistei 14
Concert Vlaicu Golcea & Marta Hristea si Luna Amara

intrarea libera

Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului, ONE WORLD ROMANIA, a ajuns in 2009 la cea de-a doua editie. Ca si anul trecut, in organizarea festivalului, Centrul Ceh a implicat voluntari, in mare parte din randul studentilor.
Scopul nostru este de a ajuta cu mai multe informatii si discutii acest proces de constientizare si de a promova o mai mare implicare in viata sociala.

Pe perioada a cinci zile, 35 de documentare vor rula in 3 cinematografe, la Serile de la Centrul Ceh si in doua penitenciare. Proiectiile vor fi urmate de dezbateri avand ca invitati regizori si protagonisti ai filmelor prezentate, reprezentanti ai ONG-urilor, critici de film si diplomati. Preluand formatul introdus la prima editie, si anul acesta vom propune sectiuni tematice, ce vor trata probleme de actualitate.

Traditia documentarului probeaza interesul constant al genului pentru social si politic. Recent, documentaristii au devenit mai vizibili social datorita abilitatii lor de a produce perspective alternative la mediile mainstream si, ocazional, de a propune viziuni radicale asura unor contexte problematice ale lumii de azi. Documentaristul contemporan are o identitate fluida si nu se simte limitat de gen: se poate defini ca istoric, povestitor, detectiv, artist, entertainer… sau toate acestea simultan. Ce conteaza cu adevarat e mai putin producerea unei versiuni definitive asupra unei probleme sau a alteia, ci efortul de a aduce un anume context in atentia publicului si perseverenta in a mentine conversatia deschisa.

In momentul de fata cercurile profesioniste de documentar insista pe importanta proiectelor plurimedia si a modelelor participative capabile sa coaguleze acele nise de public caracterizate de interesul pentru anumite zone tematice. One World Romania isi doreste sa fie o astfel de platforma pentru spectatorii romani care se definesc simultan ca cinefili si cetateni. One World Romania este un act de angajare cerebrala si emotionala intr-un prezent deschis si descris de o lectura politica.

SECTIUNI
Dupa douazeci de ani
Filmul ca tratament
Prezentul la control
Trecutul imperfect
La granita

PROIECTII SPECIALE
Serile de la Centrul Ceh
Filmul ajunge in penitenciar

EVENIMENTE CONEXE
Seminar de film documentar
Expozitii de fotografie


ORGANIZATORI
: Centrul Ceh Bucuresti impreuna cu voluntari

SUB AUSPICIILE LUI: Karel Schwarzenberg, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe,Theodor Paleolegu, Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National al Romaniei

SUB PATRONAJUL LUI: Andrei Plesu, Jacques Rupnik

PARTENERI PRINCIPALI: Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Konrad-Adenauer-Stiftung, Pilsner Urquell

PARTENERI: One World International Human Rights Documentary Film Festival, Ambasada Republicii Cehe, Arhiva Nationala de Film si Cinemateca Romana, EuroCinema Tinerimea Romana, Centrul de Informare ONU pentru Romania, Sony, ArCuB.

CU SPRIJINUL: British Council, Ambasada Statului Israel, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, Centrul Cultural American, Ambasada Elvetiei, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Ambasada Canadei, Institutul Francez, Colegiul Noua Europa, People in Need, Athenee Palace Hilton, Museo Cafe, Air France, Reea.net, DocuMentor, Documentary in Europe, Administratia Nationala a Penitenciarelor, FDSC, Freedom House, Asociatia Oricum, Este’n’est

PARTENERI MEDIA: TVR, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Idei in Dialog, 24FUN, Academia Catavencu, Republik, Radio Alternativ, feeder.ro, cinemagia.ro, metropotam.ro, Arhitext, liternet.ro, port.ro, alternativ.ro

SERILE DE LA CENTRUL CEH
Fiecare Seara de la Centrul Ceh va fi dedicata unei teme. Incepem cu o dezbatere cu invitati si continuam cu proiectia unui film avand acelasi subiect.
19.03.2009 / 18h00 / Burma VJ, DK, 2008
20.03.2009 / 18h00 / Children Underground, US, 2001
21.03.2009 / 18h00 / Videograms of a Revolution, DE, 1992
22.03.2009 / 18h00 / Out Of The Present, DE, 1995
23.03.2009 / 18h00 / Hungarian Secret Police Movies, HU, 1958-1988

Filmul ajunge in penitenciar
:
19 martie / 14h00 / Penitenciarul Rahova
proiectia filmului René / Republica Ceha / 2008 / 90 min.
23 martie / 13h00 / Penitenciarul Jilava
proiectia filmului Videogramele unei revolutii / Germania / 1992 / 106 min.
Penitenciarul Jilava are o memorie incarcata: aici au exterminat comunistii o buna parte din elitele romanesti, aici este azi inchis - pentru rolul sau in represiunea din decembrie 89 - generalul Victor Stanculescu. Aici si acum, filmul isi da intalnire cu trecutul recent si cu unul din actorii lui cei mai importanti. „Videogramele...” lui Andrei Ujica vor fi proiectate in fata detinutilor si a publicului, iar la finalul proiectiei, regizorul si generalul vor sta de vorba pe scena improvizata a penitenciarului.

Intrarea la aceste proiectii se face doar pe baza unei inscrieri prealabile in limita locurilor disponibile pe adresa bogdan_timofti2003@yahoo.com. Va rugam sa includeti in email numele complet, seria si numarul de buletin, varsta, ocupatia si un numar de telefon.

INVITATI
INVIATI SPECIALI:
Jaroslav Kanturek - director general Centrul Ceh Praga
Jacques Rupnik
Ashin Sopaka

REGIZORI:
Andrei Ujica - Videograms Of A Revolution
Duska Zagorac - Patria Mia - Noman Direction
Eric Bergkraut - Letter to Anna
Geoffrey Smith - The English Surgeon
Gwen Haworth - She Is A Boy I Knew
Miroslav Janek - Citizen Havel
Razvan Georgescu - Testimony
Simcha Jacobovici - Charging the Rhino
Vaughan Smith - Blood Trail

PROTAGONISTA:
Tal Ben-Sira Morag - To See If I’m Smiling

ONE WORLD INTERNATIONAL HUMAN RIGHTS DOCUMENTARY FILM FESTIVAL:
Marie Zahradnikova - People in Need, departamentul Birmania
Hana Kulhankova - manager executive

ONE WORLD FILM CLUBS:
Diana Olcakova
Katerina Sucha

DOCUMENTARY IN EUROPE:
Leena Pasanen
Stefano Tealdi


INFORMATION & MEETING POINT

Pe toata perioada festivalului, la Centrul Ceh va functiona Information & Meeting Point. De aici se vor putea obtine informatii despre desfasurarea festivalului, despre proiectii, dezbateri sau invitati.
Tot de aici se pot cumpara pass-urile ce permit accesul la toate proiectiile din toate locatiile.


INTERVIURI
Pentru interviuri cu invitatii prezenti la Bucuresti in zilele festivalului, va rog sa ma contactati in avans, pentru a putea coordona proiectiile filmelor cu intalnirile cu presa. Zilnic vom posta pe site-ul festivalului invitatii prezenti in ziua respectiva.


Pentru mai multe detalii nu uitati de site - www.oneworld.ro

Niciun comentariu: