vineri, 9 ianuarie 2009

Profilul unui arhitect englez de origine ceha la Centrul Ceh din Bucuresti



Profile / 12 ianuarie / 20h00 / Centrul Ceh
Profilul unui arhitect englez de origine ceha, cel din spatele studioului London Future Systems.

Jan Kaplicky: Profil, Rep Cehă, 2004, 52 min
Regie: Jakub Wagner
VO cehă / Subtitrări în engleză
www.profile.cz

London Future Systems Studio este unul dintre cele mai inovative ateliere de arhitectura din lume. Poate cel mai bine cunoscut fiind pentru futurista cladire Selfridges din Birmingham si Media Centre at Lord’s Cricket Ground din London.

Filmul de lunea asta creeaza profilul lui Jan Kaplicky, arhitect englez de origine ceha, fondatorul studioului Future Systems. In februarie 2007 el a castigat concursul international pentru noua cladire a Bibliotecii Nationale din Praga (celebrul si de atunci scandalosul Octopus). Dupa discutii politice si intelectuale foarte aprinse, e posibil ca aceasta cladire sa nu mai fie construita.

«Lumea e plina de lucruri frumoase si ca arhitect trebuie sa fii un bun observator – daca nu esti ai o problema. Creativitatea se inspira si se dezvolta de pretutindeni…. Ideea initiala pentru un nou proiect imi vine uneori pur si simplu; si daca acea idee initiala e buna, atunci stii ca esti pe drumul cel bun.

Nu este un semn de creativitate sa ai 65 de idei pentru o singura problema; e doar o risipa de energie. In plus, nu cred ca trebuie sa te duci nicaieri pentru a fi creativ; oamenii folosesc mai mult asta ca o scuza.

Insa cred ca in multe cazuri creativitatea depinde de relatiile cu ceilalti oameni, partener de viata, colegi si prieteni. Fericirea sau nemultumirea personala transpare prin ceea ce creezi. Arta fiecaruia este o reflexie a propriilor stari emotionale si nu se poate separa.» Jan Kaplicky

Pentru si mai multe detalii intrati pe blog-ul Centrului Ceh www.czech-it.ro

Niciun comentariu: