vineri, 28 martie 2008

CONCURS MANIFEST

În ultimii doi ani, au apărut în presă, în repetate rânduri, relatări cu privire la situaţia gravă a Ştrandului Tineretului. Extrem de tentant datorită suprafeţei considerabile şi poziţiei privilegiate în oraş, el se află în pericol de a fi parţial dezafectat şi transformat într-un teren pentru dezvoltare imobiliară fără nicio legătură cu funcţiunea sa de bază.
Oricât ar părea de absurdă, o asemenea perspectivă este cât se poate de realistă. Pentru reuşita acestei operaţiuni – ai cărei beneficiari sunt discreţi reprezentanţi ai „mediului de afaceri” – şi-au dat concursul persoane din domeniul sportului, din administraţia locală sau din instituţii centrale.

Începând cu anul 1929, Ştrandul Tineretului a fost una din cele mai importante baze sportive şi de agrement din Bucureşti. Starea de degradare în care se găseşte astăzi partea sa de nord a fost, în mare măsură, provocată în mod deliberat pentru a „justifica” schimbarea destinaţiei actuale şi construirea unui ansamblu de clădiri de birouri, cu înălţimi variind între 10 şi 30 de etaje!

Această situaţie nefirească şi inacceptabilă determină Ordinul Arhitecţilor din România să organizeze un concurs de soluţii având scopul de a contribui la salvarea Ştrandului Tineretului.
Prin forţa argumentelor profesionale, concursul urmăreşte să demonstreze că:
1- în raport cu destinaţia sportivă şi de agrement pe care a avut-o dintotdeauna, Ştrandul Tineretului rămâne o resursă importantă şi viabilă;
2- eventualele suprafeţe de teren disponibile trebuie utilizate pentru amplificarea funcţiunii sale sportive, nu pentru speculaţii imobiliare;
3- echipamentele existente pot fi reabilitate, lor putându-li-se adăuga altele noi, moderne, destinate atât sportului de performanţă, cât şi agrementului;
4- tradiţia Ştrandului Tineretului poate fi continuată printr-o intervenţie contemporană de calitate, capabilă să-l redea celor pentru care a fost creat.

Concursul este public deschis într-o singură fază şi se adresează arhitecţilor din România şi din ţările membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European, precum şi studenţilor-arhitecţi sau -urbanişti, individual sau în echipă.
Concurenţii înscrişi vor avea timp pentru elaborarea proiectelor până la data de 6 iunie 2008, acestea fiind jurizate între 9-11 iunie 2008. Anunţarea rezultatelor şi expoziţia vor avea loc în cadrul festivităţii de acordare a premiilor Anualei de Arhitectură Bucureşti 2008, în data de 12 iunie 2008.
Documentaţia de concurs se poate descărca din pagina concursului aflată pe site-ul Internet al Ordinului Arhitecţilor din România < www.oar.org.ro >. Secretariatul concursului este asigurat de către Ordinul Arhitecţilor din România la sediul său din Bucureşti, str. Pictor Arthur Verona nr. 19, sector 1, tel./fax: 021-3172634, 021-3172635; e-mail: office.oar@rdslink.ro sau concursuri@oar.bicau.ro. Persoană de contact: dl. Dumitru Ţepure.

Niciun comentariu: