luni, 31 martie 2008

CAMEX - Flexibil. Pentru tine

Invitati speciali, expozanti multumiti, public specializat

CAMEX, unul dintre cele mai importante evenimente din domeniul constructiilor din Romania, a început anul în forta. La Sibiu si la Iasi, Expozitia Nationala de Constructii si Instalatii CAMEX s-a bucurat deja de un real succes sub sloganul “Flexibil. Pentru tine”.

Timp de patru zile, CAMEX Sibiu a fost gazda pentru 150 de expozanti si peste 5000 de vizitatori. Publicul a fost format, in mare parte, din arhitecti, proiectanti, investitori si dezvoltatori imobiliari, ingineri si distrubuitori de materiale de constructii. Nu a lipsit nici publicul larg, interesat de construirea sau amenajarea unei case, ori doritor de a afla ultimele noutati si inovatii din domeniul constructiilor si instalatiilor.
Expozitia a oferit posibilitatea incheierii de contracte, stabilirii de noi relatii de afaceri si posibile parteneriate cu reprezentanti ai mediului de afaceri local si ai administratiei centrale si locale. In plus, la Sibiu s-au inaugurat doua noi expozitii specializate – TEMPLA - Expozitia de Materiale si Solutii pentru Restaurari si FINEXPO - Expozitia de Solutii Financiare pentru Constructii, singura expozitie de solutii financiare dedicate domeniului constructiilor.


“Ruina nu inseamna darapanatura”

De pe agenda expozitiei s-a remarcat Forumul Economic in Constructii Construct Week, ce avut ca tema de dezbatere “Revigorare economica prin reabilitarea patrimoniului construit”. In contextul actual, in care atat Uniunea Europeana prin fondurile structurale, cat si autoritatile romane prin proiectele demarate prin Ministerul Culturii si Cultelor sprijina reabilitarea patrimoniului construit, dezbaterea apare ca o solutie optima de informare a publicului specialist din domeniu. Alegerea Sibiului ca locatie a acestei intalniri nu a fost intamplatoare, intrucat este cel mai bun exemplu pentru reabilitarea patrimoniului cultural, avand in vedere proiectele care s-au derulat aici pentru transformarea Sibiului in “Capitala Culturala Europeana” in 2007.
Conferinta, moderata de Ovidiu Simonca, redactor-sef adjunct la revista “Observator Cultural”, a oferit date concrete cu privire la proiectele de restaurare si posibilitatile de valorificare si revigorare economica ale acestui patrimoniu cultural. Prin urmare, prezentarile prinse in programul conferintei au raspuns atat nevoii de informare ale specialistilor din domeniu, cat si celor care sunt interesati de proiecte deja finalizate sau in curs de realizare.
Evenimentul l-a avut ca invitat de onoare pe Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei, care a prezentat viziunea Casei Regale a Romaniei despre viitorul tarii: “Ruina nu inseamna darapanatura. Darapanatura este distrugerea fiorului unui lucru. Ruina inseamna modelarea in timp a unei idei, o trecere naturala a timpului peste ceva. Iar restaurarea patrimoniului construit este o parte din punerea la loc a patrimoniului intreg al unei lumi.” Tot cu aceasta ocazie a avut loc si lansarea volumului Altetei Sale, “Biblioteca in flacari”, volum ce trateaza o problema actuala a Romaniei, cea a elitelor care reusesc sa se impuna nu prin forta banilor ci prin forta exemplului personal.

CAMEX Iasi - o expozitie dedicata arhitectilor

Doar dupa zece zile, pe 13 martie, CAMEX si-a deschis portile la Iasi. Cea de-a XII-a editie a reunit 350 de participanti si peste 15.000 de vizitatori care s-au bucurat de o oferta completa de produse si servicii: de la echipamente si tehnologii pentru incalzire, racire si materiale de constructii pana la produse de finanatare si solutii la cheie.
Ca si la Sibiu, CAMEX Iasi a cuprins inca doua expozitii specializate: FINEXPO - Expozitia de Solutii Financiare si IMOBILIS - Expozitia de Oferte Imobiliare, intregind astfel oferta Expozitiei Nationale de Constructii si Instalatii CAMEX Iasi.
Forumul Economic in Constructii Construct Week, cu tema “Construim responsabil”, a fost organizat in parteneriat cu OAR Filiala Iasi si PSC, si moderat de arh. Daniel Visan, presedintele filialei OAR Iasi. Prin temele abordate, Construct Week Iasi s-a adresat in special arhitectilor, iar interesul aratat s-a datorat atat invitatilor speciali: Adriana Iftime, director PSC, Arpad Zachi, director Arhitext Design, cat si temelor de discutii: integrarea surselor de energie alternative în cladiri – utilitate si necesitate, efectele utilizarii energiei regenerabile integrate în cladiri asupra societatii, materiale ecologice termoizolante în conditiile dezvoltarii durabile.

Primele doua editii CAMEX 2008, de la Sibiu si Iasi, au aratat ca la nivelul pietei expozitionale ne confruntam cu aceeasi problema ca in 2007: lipsa unor spatii expozitionale special amenajate, care sa raspunda unor cerinte minime: cai de acces si amenajari corespunzatoare. În schimb, s-a remarcat o modificare a perceptiei vizitatorului roman fata de rolul expozitiilor. Nevoia de informare si comunicare în domeniul de interes a facut ca expozitiile sa devina tot mai specializate, transformandu-se în medii generatoare de solutii si schimb de experienta.

Niciun comentariu: